ממתי המרכז קיים ומה היו הסיבות להקמתו?
"א.ר.ם, הוא מרכז רפואי לאף אוזן גרון ראש צוואר פה ולסתות, הפעיל משנת 2009 בבית החולים אסותא בתל אביב. שלושת מקימיו – פרופ' מיכל לונץ, ד"ר רועי לנדסברג וד"ר אבי חפץ, החליטו לכונן מרכז מקצועי שייתן מענה 360 מעלות – ל"אנשים מן הישוב" שמחפשים רפואה אישית ואיכותית".
מהי הרוח המנחה שמנשבת בא.ר.ם?
"הרוח היא מכלול המעשים או "התשובות" לשאלה מה זה אומר לתת רפואה מצוינת!
ראשית לכל – איכות הרופאים: בא.ר.ם יש לנו הפריווילגיה לבחור את הרופאים על פי שני קריטריונים קשיחים: הרופאים המקצועיים ביותר, אשר יודעים להתמודד עם המקרים המורכבים ביותר, וכאלה עם נשמה יתרה! תמצא כאן קבוצה מובחרת של רופאים שהם גם אנשים שנעים לפגוש ולהיות מטופלים שלהם. בנוסף, מומחים מתחומים אחרים (עיניים, נויירוכירוגיה, פלסטיקה וכו') שנדרשים לעיתים לצורך פעולות משותפות, הינם חברים למקצוע, שדרכי העבודה עימם התבססו והעמיקו, מה שמאוד תורם להצלחת הפעולות.
"המשך בעבודת צוות: רוב הרופאים שוכרים חדר אחר הצהריים, ואינם פוגשים רופאים מתחומם במהלך עבודתם זו. בא.ר.ם עובדים כמחלקה עם כל תתי ההתמחויות. זה מאפשר התייעצויות, ואף "מוליד" ניתוחים משותפים לפי הצורך. במקביל ועל הדרך, מייצר תהליכים של בקרת עמיתים, שהינם מבורכים על ידי כל הצוות".
האם עבודת צוות כזו מובילה ליכולות גבוהות יותר לדעתך?
"בהחלט. בא.ר.ם מתבצעים ניתוחים מורכבים ביותר. שילוב רופאים מעולים שיודעים לעבוד אחד עם השני, מבסס ביטחון ומאפשר זאת. לא פעם מגיעים אלינו מקרים שאחרים אינם רוצים ל"געת" בהם. בא.ר.ם מתבצעים ניתוחים שאורכים לעיתים גם 10 שעות, ולפי הצורך מוחלט אם יהיו מעורבים בהם מספר מומחים. תקופות ההחלמה במקרים כאלה הן ארוכות יחסית. צוות א.ר.ם מלווה את המטופלים לאורך כל שהייתם בבית החולים".
מעבר לפעילות קלינית, האם שיתוף הפעולה בא לידי ביטוי באופנים נוספים?
"יש לנו שיתופי פעולה מקצועיים גם ברמה מערכתית: אנו מעורבים במיזמים שונים, גם ציבוריים. לדוגמא, אנחנו מלווים את הקמתה של מחלקת א.א.ג באסותא אשדוד ונהווה גוף מקצועי מייעץ עבורה. בנוסף, א.ר.ם יצרה לעצמה שם לא רק בארץ. יש לנו שיתופי פעולה עם גורמים שונים בחו"ל. בין השאר, אנו נעזרים בפלטפורמות טכנולוגיות מתקדמות לצורך כך".
מה מיוחד בשירות שאתם נותנים?
"הביטוי "תמיכה 360 מעלות" מדבר על כך שרפואה טובה לא נגמרת באבחון וטיפול, אלא מחייבת התייחסות לכלל ההיבטים שהמטופל זקוק להם בהגיעו לפרוצדורה בבית חולים:
• פיזי – רפואי – זה ברור..
• רגשי – בינאישי – המטופלים זקוקים לאוזן קשבת, להרבה סבלנות, לעיתים לתמיכה נפשית ממש.
• כלכלי – ביטוחי – המרכז שלנו עוזר בהוצאת ההתחייבויות מחברות הביטוח, ואם אין כיסוי ביטוחי, עושים הכל על מנת לצמצם עלויות.
עבודת צוות כוללת גם שיתוף פעולה עמוק בין הרופאים לבין הצוות האדמיניסטרטיבי לבין המטופלים. המזכירות הרפואיות נמצאות בקשר מתמיד עם המטופלים, מבקרות אותם במחלקה, ומהוות עבורם חוליה חשובה בקשר עם הרופא. לא סתם, הן מקבלות באופן קבוע פרחים, ברכות ותשורות למיניהן.
חשוב לנו גם לייצר תהליכי בקרה והתייעלות באופן שוטף: כל מטופל בסוף התהליך מקבל שאלון מפורט ממנו אנו למדים כיצד אנו נתפסים, מה כבר מצוין ומה עוד דורש טיפול".
אפשר דוגמאות איך זה עובד?
"הגיע אלינו ילד מטופל שהיה צריך לעבור ניתוח בסינוסים. במהלך הבדיקה הסתבר שיש גידול במח, המחייב מעורבות של נויירוכירורג. ביצענו את הניתוח במעורבות שני הרופאים. תוך כדי הניתוח הסתבר שהרופא שלנו לא נדרש להתערבות כירורגית, אך נשאר בחדר לגיבוי, עד סיום הניתוח. למחרת (בשבת) הגיע כדי לדרוש לשלום הילד".
"ישנו מקרה שבו מטופל ללא כיסוי ביטוחי הגיע לבצע ניתוח מורכב, שכלל שני מנתחים, 10 שעות בחדר ניתוח, יומיים בטיפול נמרץ, ועשרה ימים נוספים באשפוז. במהלך הניתוח הסתבר (לעיתים קורים ניסים) כי ניתן היה לפשט את התהליך – הניתוח ארך 5 שעות, ללא צורך בטיפול נמרץ והמטופל שוחרר ביום למחרת.
"נוסף על אלה יש מקרים רבים, רובם אולי פחות דרמטיים, אבל לכל מטופל הסיפור האישי שלו – הוא הסיפור החשוב, ואנחנו זוכרים זאת בכל עת, ועושים מאמץ כדי לתת את היחס האישי לכל אחת ואחד".
ישנם עוד תהליכים שתורמים למקצועיות של הרופאים בא.ר.ם?
"אקדמיה – ברגע זה ממש יש כעשרה מחקרים שנערכים בא.ר.ם בתחומים השונים. היקף הניתוחים הרב שנעשה אצלנו מאפשר לנו לערוך מחקרים ולפרסמם בכתבי העת הטובים ביותר. רבים מהרופאים משתתפים פעילים בכנסים רפואיים ואף מעבירים השתלמויות לעמיתים ברחבי העולם. חלק מהרופאים שימשו ראשי חברות וחוגים מדעיים בתחום הרפואי שלהם, במסגרת תפקיד זה, ארגנו כנסים, ימי עיון וכו'".
מה עוד שונה?
"אני חושבת שהדינמיות: חשוב לנו להצמיח רופאים צעירים מבטיחים, המביאים עמם התחדשות והתעדכנות. זה תורם לטמפרמנט ולדינמיות של ארגון כשאנשים צעירים מצטרפים אליו. רופאים שסיימו את התמחותם, עושים אצלנו תקופת "פלושיפ" (תקופת למידה לתת התמחות) ואנו מארחים קבוצות של סטודנטים לרפואה לסבבים של שבועיים".
"גם הנגישות: שניים ממייסדי הקבוצה, שהינם רופאים בכירים מאוד, נמצאים באסותא לאורך כל היום, ומהווים רשת ביטחון לתחום א.א.ג: לא פעם הם נקראים לחדר ניתוח על מנת לתת יד ולעזור במקרים דחופים שבתחום התמחותם. בנוסף, א.ר.ם בשיתוף עם אסותא, מפעילה כוננויות – כך שגם במשך הערב והלילה, באופן קבוע ישנו כונן מתחום א.א.ג שניתן להשיגו בכל עת.
"היבט חשוב אחר של נגישות – אנו נמצאים בהסכמים עם כל חברות הביטוח הגדולות, ועם קופת חולים "מכבי", כך שמגיעים אלינו אנשים כמוך כמוני. מיצוי הזכויות גם הוא מטופל על ידינו, ואנו עוזרים לכל מטופל להשיג את הכיסוי מחברת הביטוח שלו. בשעה שאדם זקוק לניתוח, מאוד טוב ונח לו שיש מי שדואג גם לפן הזה".
שם: א.ר.ם
וותק: שנת ייסוד 2009
מומחיות: א.א.ג ראש צוואר פה ולסתות
מוטו: "וכי אראה בחולה רק את האדם"
המלצת זהב: רעיון ורצון הם הכוחות הנדרשים כדי לצאת לדרך, אפילו כשהמתווה עדיין לא ברור והיעד מעורפל.
כתובת: אסותא, הברזל 20, רמת החייל, תל אביב