נזלת אלרגית היא תופעה שרבים סובלים ממנה, בעיקר בעונות מעבר. למה היא מתפתחת ואיך ניתן לטפל?
ד"ר יוסי רוסמן עם התשובות
עונות המעבר מתאפיינות אצל רבים בתגובות אלרגיות, ללא קשר לגיל ולמצב הבריאותי.
תגובה אלרגית מתפתחת כתוצאה מכך שמערכת החיסון מזהה בטעות חומר זר כ"אלרגן", דבר שגורם לתגובת שרשרת של הגוף ולהפרשת היסטמין בצורה עודפת. נזלת אלרגית, נגרמת כתוצאה מחשיפה של דרכי הנשימה לאלרגנים שונים שהנפוצים שבהם הם קרדית אבק הבית, אבקנים שונים, פרווה של חיות ועובשים. צמחים רבים פורחים בתקופת המעבר, במהלך הפריחה האבקנים של אותם צמחים מתפזרים ברוח וחשיפה נשימתית לאותם אבקנים, באנשים עם נטייה אלרגית, עלולה לגרום לתגובה אלרגית.
נזלת אלרגית כוללת נזלת שקופה או מימית, מלווה בעיטושים מרובים ובגרד בעיניים, חלק מהאנשים יתלוננו על קושי בנשימה ו/או על פריחה בעור. כאשר האלרגיה הינה לאבקנים של צמחים, התסמינים האופיינים יתחילו מיד עם התחלת הפריחה ויחלפו מעצמם בסוף העונה.
נזלת אלרגית, הגם שאינה מחלה מסכנת חיים, פוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של הסובל ממנה. מחקרים רבים הוכיחו שנזלת אלרגית לא מטופלת, גורמת לפגיעה ביכולת הריכוז, ירידה בהישגים בלימודים, אובדן ימי עבודה, פגיעה באיכות השינה ופגיעה משמעותית במצב הרוח. בנוסף, הנזלת האלרגית יכולה להשפיע על מחלות כרוניות אחרות ולהחמיר אותן.
איך מטפלים בנזלת אלרגית?
הטיפול בנזלת אלרגית מורכב ממספר שלבים
מניעה– במידה שאנו מודעים לאלרגן שגורם לה, ניתן לנסות להימנע מחשיפה לו. כמובן, שכאשר מדובר באלרגיה לאבקנים הנמצאים באוויר, קשה עד בלתי אפשרי להימנע מחשיפה בתקופת הפריחה ולכן ניתן להציע טיפול תסמיני הכולל בעיקר אנטיהיסטמינים הניתנים בכדורים או בתרסיס לאף.
סטרואידים – למטופלים שסובלים מאוד, ניתן לנסות טיפול מונע הכולל תרסיס על בסיס סטרואידים הפועלים מקומית באזור האף ודרכי הנשימה העליונות. תרסיס סטרואידלי לאף יעיל ביותר לתסמיני האלרגיה וזאת כאשר הוא ניתן מספיק זמן מראש וכאשר מקפידים על טיפול יום יומי.
חיסון – במקרים קשים ניתן להציע טיפול בחיסון. המטופל מקבל בזריקה תת עורית, מנה זעירה של האלרגן אליו הוא רגיש, אחת לשבוע, במנות הולכות ועולות עד להתרגלות של מערכת החיסון ויצירת סבילות לאותו אלרגן. טיפול כזה הינו הטיפול היעיל ביותר לנזלת אלרגית והטיפול היחיד שיש לו פוטנציאל לרפא ממש את האלרגיה והוא ניתן במרפאות אלרגיה בלבד.
קוצר נשימה ודלקות עיניים
תופעות נוספות שיכולות להופיע בעונת המעבר הן קוצר נשימה, בעיקר אצל אסתמטיים, שיזדקקו לטיפול במשאפים המכילים מרחיבי סמפונות. הטיפול במשאפים יכול להינתן לפי הצורך או באופן קבוע ומניעתי, בתלות בתדירות וחומרת התקפי קוצר הנשימה. עוד תופעה כאובה היא דלקות עיניים על רקע אלרגי, התגובה האלרגית גורמת לתאי פיטום לייצר היסטמין שגורם לנפיחות של כלי הדם בעיניים שתוצאתם היא אודם, דמעת וגירוי בעיניים. לטיפול בתופעה זו יש לפנות לרופא עיניים שיתאים למטופל טיפות עיניים.
*מאת ד”ר יוסי רוסמן, מומחה לרפואה פנימית, אלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה קלינית במרכז הרפואי א.ר.ם שבאסותא