ניתוח בלוטת מגן

9.12.2013 פרופ' אבי חפץ

פורסם באתר "דוקטורס אונלי".

"לא תמיד חייבים לרוץ לנתח גידולי בלוטת המגן של פחות מ-1 ס"מ"
כך עולה מכנס החברה לכירורגיית ראש-צוואר, שנערך בחודש שעבר, בו הוצגו קריטריונים סונוגרפיים מסויימים המאפשרים להימנע מניתוח.

גידולים בבלוטת המגן (התיירואיד) הם אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר, עם 800 חולים חדשים שמתגלים בישראל בכל שנה. ההסתמנות הקלאסית של הגידול היא גוש לא רגיש, שנע בבליעה, וממוקם בחלק האמצעי-תחתון של הצוואר. על פי הפרוטוקולים הנוכחיים, יש לבצע אצל מטופל שנתגלה אצלו גידול תיירואיד כריתה רדיקלית של הבלוטה (Thyroidectomy) ולאחר מכן לטפל בו באמצעות מתן יוד רדיואקטיבי באופן פומי בטיפול ביתי, וכמובן לעקוב אחר סימנים להישנות.

ואולם, בכנס של החברה הישראלית לכירורגיית ראש צוואר, שאירגן יו"ר החברה, ד"ר אבי חפץ, מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה ב"אסותא", הוצגו גישות חדשות, שאינן מחייבות ניתוח באופן "אוטומטי", ולעתים אפילו מאפשרות להימנע מניתוח כריתה בגידולים קטנים עם מאפיינים סונוגרפיים מסויימים.

על פי הגישה החדשה, שמבוססת על נתונים מחקריים, חולים עם גידולים ממאירים בבלוטת התריס שקטנים מ-1 ס"מ ומציגים את אותם סממנים בדימות – יכולים להימנע מניתוח ולהסתפק במעקב בלבד, ואפילו אין צורך לשלוח אותם לביופסיה.

"זוהי גישה חדשה יחסית", מדגיש ד"ר חפץ, "ויש צורך לבחון אותה לאורך זמן, אם כי התוצאות הראשוניות שלה בהחלט נראות מבטיחות, ועשויות למנוע ניתוחי צוואר מיותרים".

על פי גישה זו, גם מקרה של הישנות מיקרוסקופית של גידול כזה (כלומר: גידול תיירואיד שבעקבות גילויו נכרתה בלוטת המגן כולה, ולאחר מכן הוא חזר מיקרוסקופית לבלוטת לימפה), אינו מחייב ביצוע של ניתוח מיידי לכל חולה (ואפילו לא ניקור) – ומספיק לבצע מעקב אחריו.

הקלינאים שהרצו בכנס הדגישו, כי גם גישה זו היא חדשה ומחקרית, וטרם נכנסה לפרוטוקול הטיפולים המחייב. לדבריהם, יש לבחון אותה בזהירות הראויה. כיום, על פי הפרוטוקולים הנוכחיים, זיהוי של הישנות גידול מליגני לאחר ניתוח, מחייבת ביצוע של ניתוח חוזר, כדי לנקות את האיזור מתאי גידול ומגרורות מקומיות.

תחום מעניין נוסף שגם בו, כך נראה, ניתן לחסוך מהחולה ביצוע של פרוצדורה פולשנית, הוא סרטן האפיתל הקשקשי, שחזר לאחר טיפולי כימותרפיה ורדיותרפיה משולבים.

מההרצאות שניתנו בכנס, עולה כי גם אם יש רושם קליני של גידול שארתי בצוואר (בעקבות מישוש או דימות), אין לשלוח את החולה מייד לבצע דיסקציה צווארית, ומומלץ, קודם לכן, לבצע PET-CT. במידה ואין בגוש הצווארי קליטה – ניתן לחסוך מהחולה את ביצוע הניתוח.

בכנס, שנערך בים המלח בחודש שעבר, השתתפו בכירי הרופאים בתחום בישראל, לצד מומחים בעלי שם עולמי, כולל שלושה נשיאים לשעבר של החברה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר בארה"ב. אלו כללו את: ג'אטין שאה (Jatin Shah), מנהל המחלקה לניתוחי ראש-צוואר ב"ממוריאל סלואן קייטרינג" בניו יורק; אשוק שאשא (Ashok Shaha), מנתח בכיר באותה מחלקה; ופרופ' ג'יזס מדינה (Jesus Medina) המכהן גם כיו"ר ה-Triological Society היוקרתית (המאגדת רופאים העוסקים בלרינגולוגיה, רינולוגיה ואוטולוגיה).

Share

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים