• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
היפותירואידיזם טיפול

היפותירואידיזם טיפול

היפותירואידיזם במבוגרים – טיפול, גורמים וסכנות

היפותירואידיזם, תת פעילות של בלוטת התריס, הינה מחלה הנגרמת בעקבות חוסר בהורמון התירוקסין האחראי והמשפיע, בין היתר, על וויסות המטבוליזם (חילוף החומרים) בגוף. היפותירואידיזם נפוצה באופן משמעותי יותר אצל נשים לעומת גברים, ושכיחותה עולה עם הגיל – בעיקר סביב העשור החמישי לחיים והלאה. יחד עם זאת, היא בהחלט יכולה להופיע גם בגילאים צעירים יותר ואף בילדות ובינקות. חשוב לדעת, כי קיים עבור היפותירואידיזם טיפול על ידי מתן תחליפי הורמון סינטטיים להורמון התירוקסין, אשר ייצורו נפגם כחלק ממחלה זו.

 

מדוע יש תת פעילות של בלוטת התריס

ישנם גורמים אפשריים רבים להיפותירואידיזם במבוגרים. בין היתר, היא יכולה להיגרם עקב מחלה אוטואימונית בשם מחלת האשימוטו, בה המערכת החיסונית תוקפת את בלוטת התריס. כמו כן, היא יכולה להיגרם עקב נטילת תרופות מסוימות, או עקב טיפולי הקרנות לצוואר, בשל מחלות שונות. היפותירואידיזם יכולה גם להופיע באופן זמני או קבוע לאורך חודשי ההיריון או אחריו, עקב גידולים שפירים של ההיפופיזה, ועקב חשיפה לכימיקלים מסוימים. בנוסף, מחסור ביוד נמצא אף הוא כגורם הפוגם בפעילות בלוטת התריס.

 

סימפטומים וסכנות עקב היפותירואידיזם

לתת פעילות של בלוטת התריס עשויים להיות תסמינים רבים המשתנים בביטויים, היקפם ובחומרתם מאדם לאדם. מאחר שהורמון התירוקסין, שייצורו נפגם, משחק תפקיד חשוב בחילוף החומרים ובתהליכים אנרגטיים של הגוף, הסימנים עשויים להיות  חולשה, עייפות, רגישות לקור, ישנוניות, קצב לב איטי, חולשת שרירים והתכווצויות, מצב רוח ירוד עד כדי דיכאון, עצירות ועוד. לצד תסמינים אלו, היפותירואידיזם שאינה מטופלת כראוי עלולה להתפתח למצבים חמורים ומסוכנים יותר. כך למשל, ישנה עלייה בסיכון לפתח מחלות לב, לפתח בעיות נפשיות וקוגניטיביות, כאבי שרירים, רגישות במפרקים, מחלות אוטואימוניות, הולדת תינוקות עם מומים, בעיות פוריות ועוד.

 

האבחנה והטיפול בהיפותירואידיזם

בכדי לקבל עבור היפותירואידיזם טיפול הולם יש לפנות ראשית להתייעצות עם אנדוקרינולוג שינחה תחילה על בדיקות דם לניטור רמות הורמונים מסוימים בגוף, אשר רמתם מעידה על מצב תפקודה של בלוטת התריס. אחד ההורמונים העיקריים והחשובים באבחון זה הוא הורמון התירוקסין. האנדוקרינולוג יקבע את הטיפול התרופתי הנכון ביותר על פי ובהתחשב בגילו של המטופל, משקלו וממצאי בדיקות הדם התקופתיות. בנוסף, לעיתים יינתנו למטופל הנחיות תזונתיות מסוימות למניעת פגיעה בספיגת התרופה בגוף.

במידה וישנם סיבוכים נוספים הנלווים לתת הפעילות של בלוטת התריס, יידרש מענה על ידי מומחים רלוונטיים.

לפרטים נוספים על היפותירואידיזם, טיפול ותסמינים פנו אל המרכז הרפואי א.ר.ם בטלפון 072-3942614.


מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים

רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו: