• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
כמה קרינה יש בבדיקת סיטי

כמה קרינה יש בבדיקת סיטי

כמה קרינה יש בבדיקת סיטי ועד כמה היא מסוכנת?

סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) חוללו מהפך של ממש בעולם הרפואה והן כלים חיוניים עבור רופאים, בבואם לאבחן מגוון רחב של מצבים בריאותיים.

בדיקת CT היא בעלת יתרונות רבים, משום שהיא מספקת תמונות ברזולוציה גבוהה של מערכות גוף פנימיות ומאפשרת להפיק מהן תובנות חשובות,המסייעות באיתור וטיפול במחלות, מבלי להיות פולשנית או כואבת.

החיסרון העיקרי שלה, הוא שאותה טכנולוגיה שמאפשרת את כל זה, גורמת גם לפליטה של קרינה מייננת.

לכן, כמו בכל הליך רפואי הכרוך בחשיפה לקרינה, בדיקות CT מעוררות חששות לגבי בטיחות המטופל וכמות החשיפה שלו לקרינה.

מאמר זה מסביר את נושא הקרינה בבדיקות סיטי: קרינה מייננת מהי, מהם הגורמים המשפיעים על מידת החשיפה לקרינה, כיצד מודדים אותה, וכיצד ניתן להפחית אותה?

למידע נוסף לחצו כאן

 

מהי קרינה מייננת ומדוע היא מסוכנת?

קרינה מייננת היא סוג של קרינה, שיש לה מספיק אנרגיה כדי להפריד אלקטרונים מאטומים ומולקולות, וכתוצאה מכך,ליצור יונים.

יון הוא אטום, או מולקולה, שיש להם מספר לא שווה של פרוטונים ואלקטרונים, ולכן, הם נושאים מטען חשמלי.

אטומים באופן טבעי, הם בדרך כלל ניטראליים מבחינה חשמלית, מכיוון שיש להם מספר שווה של פרוטונים בעלי מטען חיובי ואלקטרונים בעלי מטען שלילי. עם זאת, כאשר אטום צובר או מאבד אלקטרונים, הוא רוכש מטען חשמלי והופך ליון.

לתהליך היינון יכולות להיות השפעות על חומר ביולוגי (תאים בגוף), מה שהופך את הקרינה המייננת למזיקה לבני אדם ולבעלי חיים בכלל.

ישנם סוגים שונים של קרינה מייננת ואחד מהם, הוא קרינת X, המיוצרת על ידי מכשירי רנטגן באופן כללי ו- CT בפרט.

 

גורמים המשפיעים על חשיפה לקרינה בבדיקות CT:

כמות הקרינה שמטופל סופג במהלך בדיקת CT תלויה במספר גורמים:

  • סוג הבדיקה, ממנה נובעים, בין השאר, גם פרוטוקול הסריקה, סוג מכשיר ה-CT, הגדרותיו ואופן הכיול שלו.
  • מצבו הרפואי של המטופל.
  • שימוש בחומר ניגוד (מגביר את מידת החשיפה לקרינה).
  • גיל וגודל המטופל.

לדוגמה, בדיקת CT לילדים דורשת, בדרך כלל, מינוני קרינה נמוכים יותר מאשר אצל מבוגרים, עקב דחיסות עצמותיהם ונפח גופם הקטנים יותר.

 

כיצד מודדים מינון יעיל של קרינה?

מינון הקרינה בסריקות CT נמדד ביחידות mGy, או mSv. בחירת היחידה תלויה באזור הגוף הנסרק ובהקשר הקליני הספציפי.

המינון היעיל, הוא ערך מחושב שלוקח בחשבון את הפגיעה הפוטנציאלית של הקרינה באיברים וברקמות שונות. לדוגמה, מינון יעיל של בדיקת CT טיפוסית של החזה הוא כ-7 mSv.

 

עד כמה הקרינה של בדיקת CT מסוכנת?

כולנו חשופים כל הזמן למידה כזאת או אחרת של קרינת רקע מייננת, בין אם אנו רוצים בכך ובין אם לאו. אנו סופגים את הקרינה ברמה נמוכה מהסביבה הטבעית שלנו, באופן יום-יומי ומתמשך.

הקרינה המיוצרת בזמן בדיקת CT בודדת היא בדרך כלל גבוהה יותר מקרינת הרקע הטבעית, אך היא עדיין נחשבת בטוחה וברוב המקרים, יתרונות הבדיקה עולים משמעותית על הסיכונים הפוטנציאליים שלה.

כיום, ישנן טכנולוגיות מתקדמות כגון הטכנולוגיה עליה מושתת מכשיר ה-CBCT, המבטיחות הפחתה משמעותית של הקרינה, באופן שאינו גורע מיעילות הבדיקה וההיפך, אף מתקבלות תוצאות טובות יותר.

 

CT ראש וצוואר, קרינה X

טכנולוגיית ה- CBCT (או בשמה המלא: Cone Beam Computed tomography), היא טכנולוגיית CT בקרינת X מינימאלית, המתאימה לסריקות של כל אזור הראש והצוואר.

טכנולוגיה זו, מפחיתה את שיעור החשיפה לקרינה בעשרות אחוזים ובזכות מפתח הסריקה הרחב של המכשיר, אף מאפשרת לרופא לראות טוב יותר את האזור הנבדק ולהגיע לאבחון מדויק יותר.

 

אם הופניתם לבדיקת CT עקב בעיית אף וסינוסים, אוזניים, או גרון וחשוב לכם להבטיח חשיפה מזערית לקרינה ותשובות מיידיות – הגעתם למקום הנכון!

אצלנו בא.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת א.א.ג תזכו לאבחון ולטיפול מידי ממיטב המומחים בארץ, בתחום רפואת האף אוזן גרון, ולמכשור המשוכלל והמתקדם הקיים כיום בעולם ההדמיה הרפואית.

כל מטופלינו זוכים למעטפת שירותית מקיפה ומיטבית, איכות טיפול רפואי בלתי מתפשרת, תורים זמינים ומהירים, ליווי רפואי אישי ומסור ופענוח בדיקות מידי, ללא המתנה ממושכת.

בנוסף לכך, תודות ליעילותן וחשיבותן, בדיקות הדימות של מכשיר ה- CBCT, הקיים במרכז הרפואי א.ר.ם, אף מוכרות לצורך קבלת החזר ממגוון חברות ביטוח, כך שבאמת לא נשארה אף סיבה להתלבט, או להתפשר על פחות.

 

צרו עמנו קשר:

בטלפון: 072-394-2614 לקביעת תור במרפאה

בווטסאפ: 054-469-6961 לקביעת תור למוקד החירום


מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים

רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו: