• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית
מומחה לקרינה

מומחה לקרינה

מומחה לקרינה: המדריך המלא לקרינה הנפלטת ממכשור רפואי

מכשירים רפואיים הם בגדר יד ימינו של הרופא בשירותי הבריאות המודרניים, ומאפשרים לרופאים לאבחן ולטפל במגוון רחב של מצבים, בדיוק וביעילות מירביים.

בין מכלול ההיבטים בהם ניתן לדון בהקשר זה, המאמר הבא מתמקד בהיבט הקרינה המיוצרת ומפוזרת על ידי מכשירים רפואיים ומרחיב על סוגי מכשירים פולטי קרינה, על קרינה מייננת ובלתי מייננת ועל הדרך למזער את החשיפה לקרינה.

 

סוגי מכשירים רפואיים הפולטים קרינה

בתוך המגוון העצום של מכשירים רפואיים, ישנה קטגוריה שלמה של כאלו, המנצלים קרינה למטרות שונות. ניתן לסווג את המכשירים הללו לשני סוגים עיקריים: אבחנתיים וטיפוליים.

  • מכשירים אבחנתיים כגון: מכשירי רנטגן, טומוגרפיה ממוחשבת (CT) ומכשירי שיקוף (פלואורוסקופיה), משמשים בעיקר כדי לדמות את המבנים הפנימיים של הגוף.
    הם פולטים קרינה מייננת, שהיא בעלת יכולת חדירה לרקמות ובכך נוצרות תמונות מפורטות של עצמות, איברים ורקמות רכות.
    קרינה אבחנתית ממלאת תפקיד מרכזי באבחון מצבים, החל משברים ובעיות שיניים וכלה בפציעות פנימיות וגושים בין אם שפירים ובין אם ממאירים.
  • מכשירים טיפוליים כגון: מכשירי רנטגן, קובאלט ומכשירים המקרינים גלי קול, מנצלים תכונות שונות של קרינה למטרות הטיפול.
    מאיצים ליניאריים למשל, משמשים בטיפולי רדיותרפיה (הקרנות) ומעבירים מינונים ממוקדים של קרינה, לשם השמדת תאים סרטניים וכיווץ גידולים.
    למכשירים אלו תפקיד מפתח במסגרת הטיפולים הרפואיים והם נועדו למקסם את ההשפעות הטיפוליות, תוך מזעור הנזק לרקמות הבריאות שמסביב.

 

סוגי קרינה הנפלטת ממכשירים רפואיים

את הקרינה הנפלטת ממכשירים רפואיים אפשר לסווג לשתי קטגוריות עיקריות: קרינה מייננת וקרינה בלתי מייננת. קטגוריות אלו, שונות באופן משמעותי בתכונותיהן ובסיכונים הפוטנציאליים שלהן.

 

קרינה מייננת

קרינה בעלת אנרגיה גבוהה במידה כזו שהיא יכולה ליינן אטומים ומולקולות (לשנות את מבנה החלקיקים ואופיים).

סוג זה של קרינה כולל קרני רנטגן (המוכרות גם כקרני X) וקרני גמא.

 

קרינה בלתי מייננת

זוהי קרינה בעלת רמות אנרגיה נמוכות, שאין לה את העוצמה הדרושה כדי ליינן חומר ביולוגי.

דוגמאות לקרינה בלתי מייננת הנפלטת ממכשירים רפואיים הן גלי רדיו ארוכים וקצרים, המשמשים בהדמיית תהודה מגנטית (MRI) וגלי קול הנפלטים ממכשירי אולטרסאונד.

קרינה בלתי מייננת נחשבת לבטוחה. עם זאת, בתנאים מסוימים, היא עשויה לגרום להתחממות של רקמות ולכן, דורשת בקרה.

 

ניהול סיכונים ומזעור החשיפה לקרינה

חשוב להבין, כי ניהול וצמצום החשיפה לקרינה הם באחריות משותפת של הצוות הרפואי ושל המטופל עצמו.

עבור הצוות הרפואי, הכשרה נכונה והקפדה על פרוטוקולי בטיחות הם בעלי חשיבות עליונה. זה כולל תחזוקת ציוד, הבטחת כיול מדויק ושימוש במיגון עופרת ובאמצעי הגנה אחרים.

לצד זאת, גם למטופל יש חלק בדאגה לבטיחותו האישית, וחשוב שיקפיד ליידע את הרופא המטפל ואת הטכנאי הרפואי המבצע את הבדיקה, על הרקע הרפואי והתרופתי שלו, על כל חשיפה קודמת לקרינה, על רגישויות, על נוכחות שתלים, צנתרים, פלטינות, או גורמים זרים אחרים בגופו וכמובן, על הריון.

מידע זה חשוב מאד להתאמת סוג הבדיקה ומינוני הקרינה כראוי.

 

לסיכום, אין סיבה להיבהל מהמילה "קרינה". לא כל קרינה היא מזיקה וגם במקרים שכן, כיום ישנם אמצעי בקרה וטכנולוגיות מתקדמות, המאפשרות לצמצם משמעותית את הפוטנציאל לנזק.

 

א.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת אף אוזן גרון – מי אנחנו?

א.ר.ם, הוא מרכז מומחים רב-תחומי לרפואת אף אוזן וגרון, המספק קשת רחבה של שירותי ייעוץ וטיפול, באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, בבעיות בתחום רפואי זה ובתחומים משיקים נוספים כגון: פה ולסת, אלרגולוגיה, רדיולוגיה, אנדוקרינולוגיה, אונקולוגיה ועוד.

בין השאר, פועלת במרכז יחידה לרדיולוגיה אבחנתית ופולשנית, העוסקת באבחון באמצעות אולטרסאונד, למטרות שונות.

המרכז אף מציע בדיקות הדמיה נוספות, באמצעות מכשירים רפואיים מהמשוכללים והחדשניים, הקיימים כיום. אחד מהמכשירים הללו, המשמשים את רופאי א.ר.ם לצרכי אבחון, הוא מכשיר ה- CBCT, המבוסס על טכנולוגיה מתקדמת לביצוע בדיקות הדמיית CT בקרינה מינימאלית.

כל המכשירים הקיימים בשני סניפי המרכז הרפואי א.ר.ם, עומדים בתקני האיכות והבטיחות המחמירים ביותר הנדרשים בעולם המכשור הרפואי, ועוברים בדיקות תקופתיות על ידי אנשי מקצוע, להבטחת תקינותם.

 

אם אתם מעוניינים בייעוץ, אבחון או טיפול, לרבות פעולות כירורגיות בתחום האף אוזן וגרון, אצלנו במרכז הרפואי א.ר.ם תוכלו להיות סמוכים ובטוחים שאתם זוכים למעטפת שירות מקיפה ומקצועית ביותר ולליווי אישי מלא.

אנו עובדים בהסדרים עם כל חברות הביטוח ועם קופות החולים: מכבי, לאומית ומאוחדת.

 

לקבלת מידע נוסף ולתיאום תור, מוזמנות ומוזמנים ליצור אתנו קשר:

בטלפון: 072-394-2614 לקביעת תור במרפאה

בווטסאפ: 054-469-6961 לקביעת תור למוקד החירום


מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים

רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו: