ניתוח תירופלסטיה מאפשר פתרון ארוך טווח לתיקון הפרעת סגר של מיתרי הקול, במקרים של: שיתוק או חולשת מיתר קול, או במקרה של מיתרי קול אטרופיים (הידלדלות רקמה). בניתוח מוחדר שתל (תותב) הממקם מחדש את מיתר הקול. ם
פורסם באתר רשת 14, בתאריך ה-03.02.2023
צרידות או שינוי בקול, כאב או אי-נוחות בגרון, קושי בבליעה, כאב באוזן, גוש צווארי. כל אחד מהתסמינים הללו יכול להעיד על סרטן במיתרי הקול. לכן, במידה וחשים בכל אחד מהתסמינים הללו – חובה לגשת לבדיקה של רופא א.א.ג המומחה במיתרי הקול, כולל בדיקה בסיב אופטי להדגמת הגרון ומיתרי הקול.
הגרון ומיתרי הקול נמצאים בקדמת הצוואר ומשמשים כשער לקנה הנשימה. תפקידם של מיתר הקול להישאר פתוחים בזמן נשימה ולהיסגר בזמן בליעה בכדי להגן מפני כניסת מזון לקנה הנשימה ולריאות. למיתרי הקול גם חלק חשוב בפינוי גופים זרים מדרכי הנשימה באמצעות שיעול. כמו כן, מיתרי הקול אחראים על הפקת קול, דיבור ושירה. מיתרי קול תקינים הינם חלקים ורכים וצבעם וורדרד בהיר.
סרטן הגרון ומיתרי הקול נובע משכבת התאים השטחית ביותר – שכבת האפיתל, המצפה את כל בית הבליעה והגרון. סוג הסרטן השכיח ביותר בגרון ומיתרי הקול הינו קרצינומה של תאי קשקש. כאשר גידולים אלו מאובחנים ומטופלים בשלב מוקדם, התמותה מהמחלה נדירה ושיעורי הריפוי גבוהים מאוד ויכולים להגיע עד לכ: 90-95%, תוך שימור תפקודי הגרון ומיתרי הקול (נשימה, בליעה וקול). עם זאת, כאשר גידולים אלו מאובחנים בשלבים מתקדמים, המחלה אגרסיבית יותר באופן משמעותי, נדרשים טיפולים שעלולים לפגוע בתפקודי הגרון ומיתרי הקול ושיעורי ההחלמה צונחים לכ-30%.
סרטן מיתרי הקול והגרון פוגע בגברים ונשים, וקבוצת הגיל העיקרית של החולים הינה בני 55 שנים ומעלה. הגורמים להתפתחות המחלה הינם מרובים, אך ללא ספק שני הגורמים השכיחים ביותר הינם: עישון (על כל סוגיו) ושתיית משקאות אלכוהוליים, בכמות מופרזת. עשן הסיגריות מכיל חומרים מסרטנים רבים והעישון מגביר הסיכוי לסרטן הגרון ובית הבליעה בממוצע פי 6-15, מאדם שאינו מעשן.
החשיפה לעשן הסיגריות חושפת את כל האפיתל המצפה את בית הבליעה והגרון לחומרים המסרטנים (קרצינוגניים). צריכת אלכוהול קבועה, מהווה גם היא גורם מסרטן משמעותי והסיכון גובר עוד יותר בשילוב עם עישון, מכיוון שהשפעתם של שני חומרים אלו אינה אדיטיבית אלא סינרגיסטית, כלומר, הסיכוי לחלות בסרטן עולה משמעותית כאשר משלבים בין השניים, לעומת צריכתם בנפרד. מניעה ראשונית של גורמי הסיכון הינה היעילה ביותר במניעת תחלואה. חשוב לציין שבשנים האחרונות, אנו עדים לעליה בשיעור החולים בסרטן מיתרי הקול בגילאים צעירים יותר ובקרב כאלו שאינם מעשנים.
סימנים ראשונים להופעת המחלה יכולים להיות כל אחד מהבאים: צרידות או שינוי בקול, כאב או אי-נוחות בגרון, קושי בבליעה, כאב באוזן, גוש צווארי. כל אחד מהתסמינים הללו מחייב בדיקה של רופא א.א.ג, כולל בדיקה בסיב אופטי להדגמת הגרון ומיתרי הקול.
סרטן על גבי מיתרי הקול יגרום לצרידות בשלב מוקדם ולכן עם תשומת לב ראויה לשינויים בקול, ניתן לאבחן גידול על מיתרי הקול כבר בשלבים המוקדמים של המחלה. אבחון סרטן באזור בית הבליעה יהיה לרוב בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, מאחר והסימנים הקליניים הראשונים פחות בולטים.
חשיבות גמילה והפסקת עישון לאחר שאובחן סרטן הגרון ומיתרי הקול האפיתל שנחשף לרכיבים המסרטנים בעשן סיגריות ובאלכוהול גורם ל”סירטון שדה”. כלומר, אזורים שונים בבית הבליעה והגרון שהיו חשופים לעשן ואלכוהול, כל אחד מהם יכול, באופן עצמאי, לפתח סרטן בנפרד. לכן, הסיכוי למי שכבר אובחן עם סרטן הגרון או בית הבליעה לפתח סרטן נוסף הקשור לעישון או שתיית אלכוהול, הינו מוגבר יותר באופן משמעותי (כ-20%) ולכן, הפסקת עישון הינה קריטית במניעת התפתחות סרטן נוסף עתידי. עם זאת, יעילות הטיפול, המעקב אחר הגידול, וכן הפחתת סיבוכי הטיפול טובים יותר משמעותית, בקרב אלו שהפסיקו לעשן.
הטיפול ותוצאות הטיפול בסרטן הגרון משתנים לפי השלב בו אובחן הגידול. קיימות שתי גישות טיפוליות עיקריות לסרטן מיתרי הקול שאובחן בשלבים מוקדמים, כאשר לרוב מספיקה גישה טיפולית אחת בלבד:
1. ניתוח אנדוסקופי בלייזר להסרת הגידול (קורדקטומיה): לרוב מדובר בניתוח בודד, אשר נעשה בגישה אנדוסקפית דרך הפה וללא חתך עורי חיצוני. בניתוח מתבצעת הסרה מלאה של הגידול בלייזר, כאשר נרחבות הכריתה נקבעת בעיקרה על ידי נרחבות הגידול ועומק החדירה שלו. שימור מבנה ושכבות מיתרי הקול חשובים מאוד על מנת לשמור על תפקוד קולי מיטבי.
2. טיפול בקרינה (רדיותרפיה): הטיפול נעשה במסגרת מכון קרינה אונקולוגי ונמשך כ7 שבועות. הטיפול הקרינתי ממוקד לאזור הגרון ומיתרי הקול.
בגידול בשלב מתקדם, נדרש טיפול אינטנסיבי יותר. לרוב, אנו ממליצים על טיפול משולב של קרינה יחד עם כימותרפיה, כחלק מניסיון לשימור הגרון ותפקודו. במידה וגישה טיפולית זו אינה מספקת, או במקרים בהם הגידול מתקדם מאוד, ההמלצה הינה ניתוח לכריתת גרון שלמה.
ניתוח זה מתבצע דרך חתך צווארי והוא כולל כריתה של הגרון בשלמותו, כולל מיתרי הקול. בזכות הכריתה השלמה התוצאה האונקולוגית הינה טובה מאוד, עם זאת ישנה השפעה על איכות החיים בעיקר עקב הפתח (סטומה) בצוואר, שהינו למעשה פתח קנה הנשימה אל עור הצוואר.
כריתת הגרון יחד עם מיתרי הקול, מונעת מהחולה דיבור רגיל, אולם ישנם דרכים שונות לשיקום יכולת הדיבור בהיעדר מיתרי קול, הנפוצה ביותר הינה החדרת תותב דיבור (בעת הניתוח) בין הקנה לוושט. יש לציין שהתוצאות לאחר הכריתה טובות, ומרבית החולים חוזרים לנהל חיים תקינים לאחר ההחלמה מהניתוח.
לסיכום, חשוב לזכור, כי גילוי מוקדם של מחלת הסרטן והנגשת טיפול מהיר יכולים לשפר משמעותית את הצלחת הטיפול ולהביא לסיכויי החלמה גבוהים. אם וכאשר מרגישים באלו מן התסמינים שהוזכרו בכתבה, מומלץ לגשת בדחיפות לבדיקת מומחה אף אוזן גרון, להתייעצות ואבחון.
ד"ר חגית שופל-חבקוק היא מומחית למחלות הגרון ומיתרי הקול, הפרעות נשימה ובליעה בא.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת אף אוזן גרון, אסותא רמת החייל ובמרכז הרפואי רבין, ביה"ח בילינסון.
מיתרי קול לפני ניתוח קורדקטומיה, להסרת גידול סרטני:
מיתרי קול אחרי ניתוח קורדקטומיה, להסרת גידול סרטני:
במסגרת היחידה, אנו מספקים טיפול מניעתי, תרופתי או ניתוחי בצרידות והפרעות קול, בליעה, דלקות גרון, היצרות נתיב אוויר וקנה הנשימה, גידולי גרון ומיתרי קול שפירים וממאירים. בנוסף, הניתוחים מתבצעים ברובם באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, בעזרת מיקרוסקופ וללא חתכים חיצוניים. לרשות היחידה עומד הציוד והמכשור המתקדם ביותר הנדרש, לרבות מערכות לייזר וציוד אנדוסקופי משוכלל. כחלק מפעילות היחידה, ניתן כיום לטפל בגידולי מיתרי הקול והגרון בשלב מוקדם באמצעות לייזר ובכך לחסוך ניתוחים נרחבים כגון כריתת גרון שלמה או טיפול בהקרנות. רופאי היחידה הינם מהמובילים בתחומם בארץ, ד"ר יונתן להב וד"ר חגית שופל חבקוק.
הסעיף ע"ש צנקר הינו כיס בלוע התחתון הממוקם ממש מעל הכניסה אל הושט. הסעיף ע"ש זנקר נוצר באזור חולשה מולדת של דופן הלוע כנגד חסימה על ידי שריר השוער העליון של הושט. בזמן בליעה חלק מתוכן המזון נכלא בתוך הכיס במקום להמשיך הלאה לעבר הושט, דבר הפוגע במנגנון הבליעה התקין. שכיחותו של הסעיף ע"ש זנקר עולה עם הגיל.
קשיי בליעה (דיספגיה), חזרה/עליה של מזון (רגורגיטציה) לאחר הארוחה, בעת שכיבה או הרכנת ראש, שאיפה של מזון (אספירציה), שיעול כרוני, ריח רע מהפה, קולות בעבוע בצוואר בזמן בליעה ועוד.
ניתן לבצע תיקון כירורגי של הסעיף ע"ש צנקר בשתי גישות עיקריות: גישה צווארית פתוחה וגישה אנדוסקופית מתוך חלל הפה. כאשר הגישה האנדוסקופית מתאימה, היא הגישה המועדפת ולה מספר יתרונות:
* העדר צלקות חיצוניות
* משך ניתוח קצר יותר
* התאוששות מהירה וקלה יותר מהניתוח
* חזרה מהירה יותר לאכילה דרך הפה
* שכיחות מופחתת של סיבוכים או סיכונים הכרוכים בניתוח
ייעוץ רפואי, הדמייה של מנגנון בליעה (וידאופלורוסקופיה/שיקוף בליעה), בדיקות דם שגרתיות, צילום חזה ואק”ג.
כאב קל בגרון, תחושת רדימות חולפת בצד הלשון. אם יש שיניים רופפות, מודלקות וחולות הן עלולות להיפגע. נעשה שימוש במגן סיליקון מיוחד בזמן הניתוח. אין סיכון לשיניים יציבות, כולל כתרים ושתלים. במקרים נדירים לא ניתן לבצע את הניתוח בגישה אנדוסקופית ויש לעבור לגישה צווארית פתוחה.
הרדמה כללית, הסתכלות ישירה לעבר הסעיף והושט באמצעות מכשיר מיוחד הנקרא דיברטיקולוסקופ. חיבור ואיחוד הסעיף עם חלל הושט באמצעות מכשיר יעודי.
בין 60-90 דקות.
השגחה באשפוז של כיממה אחת לאחר הניתוח.
כלכלה רכה למשך לשבוע.
פרופ' חגית שופל-חבקוק הינה רופאה ומומחית בלרינגולוגיה – כירורגיה של הגרון ומיתרי הקול. בוגרת הפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים. התמחתה ברפואת א.א.ג וכירורגיה של הראש והצוואר, במרכז הרפואי קפלן. עברה שתי התמחויות-על בכירורגיה של הגרון ומיתרי הקול, בישראל ובארה"ב.
בארה"ב, עסקה פרופ' שופל-חבקוק בפעילות מחקרית אינטנסיבית, ועבדה כרופאה בכירה ב USC VOICE CENTER, באוניברסיטת דרום קליפורניה, בלוס אנג'לס, ארה”ב. כיום פרופ' חגית שופל-חבקוק עובדת במערך א.א.ג במרכז הרפואי רבין, בפתח תקווה כרופאה וכירורגית בכירה, ביחידה למחלות וניתוחי הגרון ומיתרי הקול.
השנה, החל מחודש ספטמבר 2024, פרופ' חגית שופל-חבקוק נבחרה להיות יושבת ראש החוג ללרינגולוגיה, הפועל תחת האיגוד הישראלי לרופאי אף אוזן גרון ומנתחי ראש וצוואר.
פרופ' חגית שופל-חבקוק מקפידה לעסוק גם במחקר ואקדמיה והיא מרצה בכירה, בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. עבודותיה פורסמו בכתבי-עת בינלאומיים מהשורה הראשונה. עבודתה המחקרית הוצגה בכנסים רפואיים בארץ ובעולם ואף זכתה בפרסי הצטיינות.
מחקריה של פרופ' חגית שופל-חבקוק מתמקדים בחקר סרטן הגרון ומיתרי הקול, בפיזיולוגיה של מיתרי הקול, וכן בשיטות טיפול חדשניות ואבחון מוקדם.
• החוג ללרינגולוגיה – יו"ר
• האיגוד הישראלי לרופאי אף אוזן גרון ומנתחי ראש וצוואר
• החברה הישראלית לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר
• האיגוד הלרינגולוגי האמריקאי (ALA)
• האיגוד הלרינגולוגי האירופאי (ELS)
• האקדמיה האמריקאית לא.א.ג ניתוחי ראש וצוואר (AAO-HNS)
• הסרת נגעים שפירים ממיתרי הקול
• כריתת גידולים סרטניים
• שחזור ושיקום מיתרי קול פגועים
• טיפול בהיצרות הגרון והקנה
• ניתוחים לתיקון שיתוק מיתרי הקול
• טיפול בצרידות
• תיקון נזקי עישון
• טיפול בהפרעות קול של זמרים, שחקנים ואומנים
• טיפולי לייזר במיתרי הקול, במרפאה (בהרדמה מקומית)
שפות:
עברית, אנגלית
ליצירת קשר ותיאום תור לייעוץ:
נא לפנות לניר בינימוביץ במייל: nirbi@assuta.co.il
ניתוח תירופלסטיה מאפשר פתרון ארוך טווח לתיקון הפרעת סגר של מיתרי הקול, במקרים של: שיתוק או חולשת מיתר קול, או במקרה של מיתרי קול אטרופיים (הידלדלות רקמה). בניתוח מוחדר שתל (תותב) הממקם מחדש את מיתר הקול. ם
צרידות, קול חלש, ועייפות בדיבור. לעיתים ישנו גם שיעול בעת שתיה או בליעה. ם
בדיקת סטרובוסקופיה של מיתרי הקול. בדיקות דם שגרתיות, במידת הצורך צילום חזה ואק”ג. ם
הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, ובכך נמנעים סיכונים הכרוכים בהרדמה כללית. הניתוח מבוצע דרך חתך קטן בצוואר (סנטימטרים בודדים) דרכו מוחדר שתל (תותב) לגרון בסמוך למיתר הקול. השתל משנה את מיקומו של מיתר הקול. המנותח/ת ער/ה במהלך הניתוח, על מנת לאפשר התאמה מדוייקת של השתל. כאשר מותאם השתל הנכון ניתן לשמוע באופן מידי שיפור באיכות הקול. כמו כן, ניתן לראות באופן מידי את השינוי במיקומו של מיתר הקול והשיפור בסגירת המיתרים. ם
כ- 2-3 שעות
אשפוז להשגחה 1-2 ימים
הימנעות מדיבור למשך 4 ימים, חזרה הדרגתית לשגרה
Recent Comments