• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית

לחץ אוויר

23.2.2017 ד"ר משה חייצ‘יק

פורסם במגזין “הורים וילדים”- פברואר 2017.

הוא אורך מספר השניות, כמה פעמים בלילה, חוזר כל לילה ובעל השפעות על כל המערכות הפיזיולוגיות והנפשיות של הילדים שלנו: אם אתם מזהים את הסימנים הבאים, רצוי לבדוק אם גם ילדכם סובל מדום נשימה בשינה, לפני שיהיה מאוחר מדי לתקן את הנזקים.

דמיינו מדחס שמכניס אוויר בלחץ מסוים, אך כשמצרים את הצינור אליו נכנם האוויר, המדחס אמנם ימשיך לעבוד אבל הלחץ רק יעלה. בדיוק כך מרגישים ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי. כאשר מתרחשת חסימה כזו, הילד ייראה כאילו הוא מנסה לנשום, כלומר החזה יעלה וירד, אך בפועל לא תתבצע כניסה ויציאה של אוויר מהריאות. בהיעדר אבחון נכון וטיפול מהיר, הילד עלול לסבול לא רק משינה עמוסה בהפרעות, אלא גם מנזקים פיזיולוגיים, קוגניטיביים והתנהגותיים עתידיים.

מה זה בעצם דום נשימה?

הוא אירוע קצר(Sleep Apnea)  דום נשימה של שניות ספורות הגורם להפסקות נשימה בזמן שינה הכוללת לרוב גם שינה עם פה פתוח, נחירות, נשימה רועשת, תזוזה במיטה, התאמצות מבחינה נשימתית ושינה לא רגועה. למסתכל מהצד, במקרה הזה ההורים, דום נשימה רומה מאוד להשתנקות קצרה ולכן מיד גם עולה החרדה, אותה הם לא מעזים לבטא בקול רם. חשוב להדגיש כי דום נשימה אינו קשור למוות בעריסה למשל או לדרמות כאלה ואחרות. במהלך דום נשימה הילד תמיד חוזר לנשום זמן קצר לאחר מכן.

מדוע יש צורך לטפל בדום נשימה?

במקרים קלים, דום נשימה יכול להופיע בין 2-4 פעמים בלילה ועד לתדירות של 20-30 פעמים בשעה במקרים קשים. מאחר שהשינה מחולקת למחזורים, ילד שלא יישן טוב יקום עייף. במידה שהשינה מלווה גם במאמץ נשימתי, חוסר היכולת להכניס ולהוציא אוויר יביא לערכים נמוכים של חמצן בדם ולעומס על הלב והריאות, שהשפעותיו יבואו לידי ביטוי בטווה הרחוק ואף 20 שנה קדימה. מבחינה אנטומית, מאחר שהפה פתוח במהלך הלילה ואין כמעט שימוש נשימתי דרך האף, עלולה להתקיים התפתחות לא תקינה של הלסתות והשפעה על מראה הפנים. כמו כן, ההשפעה עלולה להיות לא רק פיזיולוגית, אלא גם פסיכולוגית-קוגניטיבית. ילדים גדלים בזמן השינה מאחר שהורמון הגדילה מופרש ביתר שאת במהלך הלילה, לכן הפרעה בשינה עלולה להוביל למשקל גוף נמוך. בנוסף, המוח מתפתה אף הוא ושינה רציפה היא חלק מרכזי מכך. שינה לא רגועה עלולה לגרום גם לעיכובים מבחינה התפתחותית, שיבואו לידי ביטוי בהפרעות התנהגותיות. ילד שקם עצבני ועייף בבוקר עלול לסבול מהיפראקטיביות, התנהגות אגרסיבית, תנודות במצבי הרוח, הפרעות קשב וריכוז, תפקוד חברתי ירוד והצלחות פחותות בלימודים.

כמה ילדים סובלים מדום נשימה?

אנחנו נתקלים לא מעט בדום נשימה אצל ילדים כבר מגיל שנה וחצי-שנתיים. לפי המחקרים האחרונים, 40% מהילדים הנוחרים מגיל שנתיים ער 10 סובלים גם מתסמונת דום נשימה בשינה. ההנחה היא שכל הפרעה לשלוות השינה עלולה להשפיע על יעילותה ועל ההתפתחות בשלבי הגדילה הקריטיים של הילד. בניגוד לסברה הרווחת, מדובר בתופעה שכיחה הרבה יותר ממה שחושבים.

מהם הסימנים לדום נשימה?

בין הסימנים הבולטים שיש לשים אליהם לב הם האם הילד נוחר, האם שומעים אותו זז במיטה כל הזמן, מתאמץ כדי לנשום, מזיע במהלך הלילה או לא ישן טוב. רבים מההורים לא בטוחים אם ילדם סובל מדום נשימה ומתקשים לתאר את אופן השינה של הילד. כרופא, ברגע שמגיעה אליי תלונה בעלת סממנים דומים אני מבקש מההורים לצלם את הילד בווידאו בזמן השינה. אני מאזין לרעשים וצופה בילד בעיניים אובייקטיביות. מאחר שההורים לעיתים מתקשים להבין בדיוק ממה הילד סובל, האבחון הרפואי עוזר להם לקבל את ההחלטה על אופן והמשך הטיפול. במקרים קשים, כאשר האבחנה אינה ברורה , ניתן לקבל הפנייה למעבדת שינה ולקבל מדדים אובייקטיביים יותר.

מתי יש לטפל בדום נשימה?

למרות ההשלכות הפיזיולוגיות, הקוגניטיביות וההתפתחותיות, אנחנו עדיין לא מדברים על סכנת חיים או סכנה קיומית. ובכל זאת – ילד שלא ישן טוב, תפקודו היומיומי לוקה בחסר. יש לשים לב שאנחנו לא מדברים על ילד בריא שנוחר בשינה במשך כמה ימים בגלל נזלת או שפעת, אלא כזה שבאופן קבוע עונה על כל אחד מהסימנים שציינתי לעיל. עם זאת, יש הור־ם שטוענים כי הבעיה יכולה לעבור לבד, ובמקרים מסוימים הם צודקים, אך אף אחד לא רוצה שהילד שלו יסבול מהפרעות בשינה ולא יישן טוב עד גיל 8-9 , בעיקר מאחר שההפרעות פוגעות בהם בטווח הרחוק.

כיצד מטפלים בדום נשימה?

במקרים הקלים ניתן לטפל בטיפול תרופתי, אך לרוב דרושה התערבות כירורגית. עם האבחון ישנו צורך מידי לתכנן ניתוח של השקדים ו/או השקד השלישי. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית קצרה שאורכת כ 30- דקות ובשיטות שונות. בשנים האחרונות נוספה שיטה חדשה המשמרת חלק מהשקר ובכר מונעת פגיעה בשרירי הלוע או בכלי דם גדולים, בעזרת שימוש במכשור מתקדם לאחר הניתוח. בגישה זו קיימת שכיחות אפסית של דימום, הכאב מופחת אף הוא ותקופת ההחלמה מתקצרת. במקרה כזה גם אם לא כורתים את השקדים במלואם, אופן הניתוח מאפשר נתיב אוויר פתוח ופותר את בעיית דום הנשימה, כך שהסיכוי נמוך מאוד שהבעיה תחזור.

מה ההבדל בין דום נשימה של ילדים לזה של המבוגרים?

דום נשימה בילדים מגיע לרוב כתוצאה מהגדלה של השקדים ו/או שקד שלישי (אנדנואיד). אצל מבוגרים דום נשימה נגרם מאוסף עצום של סיבות, החל מעליית משקל(נפוץ), עייפות של רקמות ועד אנטומיה שמשתנה עם הגיל. במקרה של ילדים קל יותר לבודד את הסיבה שבגללה הם סובלים מדום נשימה והיא ניתנת לטיפול עם אחוזי הצלחה גבוהים ככל שמקדימים לאבחן אותה בבדיקה אצל רופא אף אוזן גרון.

שתף

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים