• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית

רמב"ם: לסת שהודפסה במדפסת תלת-ממד הושתלה בפצוע סורי

2.1.2015 ד"ר יואב לייסר

פורסם באתר "וואלה"

אזרח סורי בן 23 הגיע לישראל לקבל טיפול אחרי שקליע השחית את לסתו. הוא עבר ניתוח מיוחד בבית החולים רמב"ם,
ובמהלכו זכה לקבל לסת משוחזרת מטיטניום. "הצלחנו להשיב לו צלם אנוש"

בבית החולים רמב"ם שבחיפה הושתלה לאחרונה לסת שהודפסה במדפסת תלת-מימד בפניו של אזרח סורי שהגיע לישראל לקבלת טיפול רפואי אחרי שנפצע במלחמת האזרחים בארצו. הפצוע, בן 23, הגיע לבית החולים במצב קשה וללא יכולת לדבר או לאכול, אחרי שכדור רובה שפגע בו השחית לחלוטין את הלסת התחתונה שלו.

יום לאחר הניתוח פורץ הדרך במחלקה לכירורגיית פה ולסת ברמב"ם, שבראשה עומד פרופ' עדי רחמיאל, כבר שב הפצוע לדבר ולאכול. "הצלחנו להשיב לו צלם אנוש", אמר ד"ר יואב לייסר, שביצע את השתלת הלסת לצדו של פרופ' רחמיאל. מדובר בטיפול חדשני, ולדברי לייסר ממתינים כעת כבר שלושה מטופלים נוספים לטיפול דומה.

לאחרונה שב לייסר מהשתלמות של כמה שבועות בבית החולים בהנובר, גרמניה, ששם מתמחים בשחזור של ארובות עיניים, לסתות ועצמות לחיים. זמן קצר לאחר מכן הגיע הפצוע הסורי לבית החולים. הלסת התחתונה שלו הייתה מרוסקת לחלוטין. מצד אחד שלה ניתן היה להבחין במקום פגיעת הכדור ובצדה השני במקום היציאה שלו. פציעת הירי גרמה לקרעים נרחבים בפנים, לריסוק מלא של הלסת התחתונה ולאובדן השיניים התחתונות.

אחרי טיפול דחוף שהביא לייצוב של מצבו, הוא אושפז במחלקה לכירורגיית פה ולסת, ושם החלו מיד לתכן את שחזור הלסת, כך שיוכל לשוב ללעוס, לבלוע ולדבר. מן הסתם, היה מדובר גם בשחזור אסטתי של חציו התחתון של הפנים.

לתכנון השחזור השתמש הצוות במכשיר CT תלת-ממדי, ובעזרתו תוכננה הלסת התחתונה המיועדת. לצורך כך פנה בית החולים לחברת השתלים הישראלית AB Dental, שברשותה היכולת להדפיס לסת חדשה מטיטניום. "עד היום אפשרות השיקום במקרים כאלו הייתה מוגבלת", הסבירה מנהלת החברה, עופרה בר-שלום. "מדובר היה ב'עבודת נגרות'; לקחו פלטות לכירורגיה ועשו התאמה שלהן לפה באמצעות כיפוף וחיתוך של הפלטה. בניתוח כזה נותנים לכישרון של הרופא לבוא לידי ביטוי".

פרופ' רחמיאל הוסיף: "הטיפול שעשינו במקרים דומים הצריך חיבור של פלטות רבות, בכמה ניתוחים. בטיפול החדש מדובר בפלטה אחת, אישית, שמותאמת למטופל. זה ממש כמו חלק חילוף שמותאם אישית למטופל".
"השיטה שבה אנו משתמשים קרויה PSI (Patient Specific Implant). השתל נעשה בהתאמה אישית וכל התכנון נעשה לפני הניתוח ולא במהלך הניתוח, דבר שגם חוסך זמן ניתוח ונותן תוצאה מצויינת ואיכותית", אמרה בר-שלום. החברה החליטה לתרום את השתל שייצרה, ושעלותו עשרות אלפי שקלים. "נקראנו לסייע והחלטנו להתגייס למטרה זו", הסבירו בחברה.

הפצוע הגיע ללא כל היסטוריה רפואית

בתכנון המקדים שותפו אנשי החברה והצוות המטפל. בתכנית תלת-ממד שחזר הצוות המשותף את האיזור הפגוע. במקרה כמו זה של הפצוע הסורי השחזור היה קשה יותר, משום שהוא הגיע ללא כל היסטוריה רפואית, ללא צילומים או ידע על איך נראה האיבר המקורי. "ההתאמה במקרה כזה היא ללסת של אדם אחר, מתוך מאגר גדול שקיים, ושראינו כי היא הלסת שתואמת ללסת העליונה", הסביר ד"ר לייסר. "פעלנו לפי מודל ססטיסטי ושחזרנו את הלסת החדשה".

לדברי בר-שלום, השחזור נקבע לפי נקודות יסוד שעליהן אפשר היה להישען ועל פי פרופורציות וגודל מתאימים. "לבסוף תוכנת מחשב היא שקבעה את המרחקים והגודל שלפיהם נבנה השתל", הסבירה. לאחר שהצוות הגיע למצב הרצוי יוצר דגם של הלסת מפלסטיק ובעקבות מתן אישור של הצוות הרפואי הוא יצא להדפסה מטיטניום במדפסת לייזר.

"מדובר בהדפסה של אבקת טיטניום בקרני לייזר המלחימות שכבה על שכבה, לפי קובץ תלת-ממד שהוגדר והועבר למדפסת", הסבירה בר-שלום. "למדפסת יש יתרון בכך שהיא יכולה לייצר מוצרים שלא ניתן היה ליצור עד היום". לאחר שהלסת הושתלה וקובעה לגדמים ששרדו בפגיעה, מילאו הרופאים את החלל שבתוך המבנה דמוי האוכף בשאריות עצם שנותרו ובתוספת עצם שנלקחה מהאגן של המטופל. על עצם זו יושתלו שתלים דנטליים במקום השיניים שאבדו. לדברי פרופ' רחמיאל יש להמתין כחצי שנה לאחר השתלת חלקיקי העצם. "אם הכול יהיה כשורה, נוכל לבצע את השתלת השיניים", ציין.

שתף

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים