• אנגלית
  • רוסית
  • ערבית
  • עברית

צרידות

חיספוס של הקול / פגיעה בצלילות שלו וביציבות שלו / אי יכולת לשיר או לדבר בטונים גבוהים / התעייפות הקול והתעייפות כללית כתוצאה מדיבור / חולשה של הקול / אי יכולת להרים את הקול או לצעוק ולהישמע למרחוק / ירידה באיכות הקול לאורך היום עד כדי איבוד מוחלט שלו / צורך במאמץ רב במטרה להפיק את הקול – כל אלו הם ביטויים שונים של צרידות ולכולם מכנה משותף אחד: הפרעה במבנה או בתיפקוד של מיתרי הקול.

ניתן לאפיין צרידות בהתאם למשך הזמן ולנסיבות שבהן היא מופיעה:

1. צרידות פתאומית שמופיעה יחד עם הצטננות, שיעול, כאבים בגרון ומחלה דמויית שפעת. במקרה כזה מדובר בדלקת קלה של המיתרים אשר גורמת להם להתעבות ולאבד את הגמישות שלהם. זהו אינו מצב שמחייב פניה מיידית לרופא מכיוון שלרוב הוא חולף מעצמו.

2. צרידות ואיבוד קול בעקבות שימוש קיצוני בקול- כמו מחנה נוער, עבודה על פרוייקט גדול בעבודה או הפקת הצגה וכו'. שימוש היתר בקול יכול לגרום לבצקת זמנית במיתרים אשר גורמת לפגיעה ביכולת הקולית. גם זה לרוב מצב זמני החולף כעבור כמה ימים של מנוחה כללית ומנוחה קולית.

3. צרידות מתמשכת למשך יותר ממס' שבועות אשר אינה חולפת מעצמה- במקרים כאלו מומלץ לפנות לרופא שכן יתכן ונגרם נזק קבוע למיתר הקול. דוגמאות למצבים כאלו הינם התפתחות של נגעים אשר נגרמים משימוש רב ומתמשך בקול אצל אנשים עם נטיה לדיבור מרובה או מקצועות הדורשים שימוש משמעותי בקול. דוגמאות נפוצות לכך הן יבלות במיתרי הקול אצל עובדי הוראה, פוליפים ודימומים במיתרי הקול אצל אנשי שיווק, מכירות ומשחק, ציסטות במיתרי הקול כתוצאה מדיבור יתר, דימום במיתרים אצל זמרים ועוד. בשלב הראשון תבוצע בדיקה סטרובוסקופית לצורך אבחון מדויק של הבעיה. לעיתים מנוחה וריפוי בדיבור יפתרו את הבעיה. במקרים רבים הנגעים כבר מאורגנים ולכן יש להסירם בניתוח מיקרו-לרינגוסקופי, זעיר פולשני המבוצע ללא חתכים חיצוניים. במידת הצורך נעשה שימוש בלייזר.

4. צרידות אצל מעשנים הינה תופעה שכיחה ביותר וניתן לייחס אותה לאחת משתי תופעות- הראשונה היא בצקת המתפתחת כתוצאה מהגירוי המתמשך של העישון, ומביאה לקול נמוך ועבה ומחוספס, שגורם בשלב מסוים לנשים להישמע כמו גברים. לעיתים התופעה מלווה בקוצר נשימה. במקרים כאלו מומלץ מאוד להפסיק לעשן. טיפול ניתוחי בהסרת בצקות בשאיבה ובאמצעות לייזר יכול להביא לשיפור משמעותי באיכות הקול והנשימה.

5. התופעה השנייה הינה שינויים טרום סרטניים וסרטניים אשר גם הם גורמים לצרידות- התפתחות נגעים טרום סרטניים וסרטניים שכיחה במיוחד אצל מעשנים אולם גם אצל לא מעשנים. במקרה שעולה החשד לנגע מסוג זה, ההמלצה היא לבצע בדחיפות ניתוח לרינגוסקופיה לצורך אבחון מדויק ובמידת האפשר – הסרת הגידול בשלמותו באמצעות לייזר.

6. צרידות לאחר ניתוחי צוואר ולאחר הנשמות ממושכות- במקרים כאלו הסיבה לצרידות הינה פגיעה בעצב המניע את מיתרי הקול , או פגיעה ישירה במיתרים ובתנועה שלהם על ידי צינור ההנשמה. לעיתים הצרידות תתלווה בקשיי נשימה או בליעה. יש מגוון דרכים לטפל בשיתוק מיתר קול – החל מריפוי בדיבור, הזרקת חומרי מילוי בהרדמה מקומית וכללית, הזרקת שומן למיתר המשותק וכן שימוש בשתל חיצוני. טיפולים אלו מביאים לשיפור ניכר בקול ובנשימה.

מתי יש לפנות לרופא מומחה למיתרי הקול? 

  • כאשר הצרידות קבועה ואינה משתפרת על אף מנוחה קולית והימנעות מדיבור מרובה.
  • כאשר הצרידות גורמת לפגיעה תיפקודית מתמשכת או פגיעה רגשית.
  • יש לפנות בדחיפות כאשר הצרידות הולכת ומחמירה על פני שבועות או חודשים, או כשהיא מלווה בתחושת קושי בנשימה. במקרים אלו יש לוודא שאין ממצא החוסם את הכניסה לקנה הנשימה, או שאין נגע החשוד לגידול – ובמידת הצורך לטפל ללא דיחוי.

רופאים מטפלים

התמחויות וטיפולים נוספים ביחידה זו:

מתוך מגזין א.ר.ם

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
personal
simpotms
departments
acf
Filter by Categories
dep3
Departments
ללא קטגוריה
מאמרים